Patio and Play Yard

 

This space is first-and-foremost about family. With young children and an open yard, the parents wanted an outdoor living space to enjoy backyard cookouts amid a lush garden, but without blocking their sightline from the kitchen to the play structure or obstructing their neighbors’ views. And the yard had to be low-maintenance for their busy lifestyle.

 

“This was a small, concentrated area that we could make look…wow!"

 
kristian-thiem-tidal-creek-designs-landscaping-charleston-south-carolina-residential-commercial-garden-pool-furniture
 
 
palm-tree-landscaping-tidal-creek-designs

Sabal Palm

gardenia-landscaping-tidal-creek-designs

Gardenia

residential-landscape-design-backyard-charleston-tidal-creek-designs

“Talking with this client, we could relate. We have children the same age; I get their need for simplicity and safety.”

Southern Home Inc. "Nice" Collection
camellia-bush-flower-landscaping-tidal-creek-designs

Camellia

palm-tree-landscaping-tidal-creek-designs
 

Kristian’s design creates an outdoor dining area with walkthrough access between the yard and home. Considering the existing furniture in the home and the couple’s style, Kristian picked chairs and fabric swatches that made the outdoors an extension of inside. In the garden,  Kristian revamped the existing landscaping around the house with iris, camellia and gardenia flowers. They added low-maintenance palm accents to the yard and foliage around the patio to soften the edges and create defined entrances.

 
african-iris-landscaping-charleston-tidal-creek-designs

African Iris

We created space for their lifestyle to flow from indoors to out, and for their children to play safely.
— Kristian Thiem
bottlebrush-charleston-southern-home-landscaping-tidal-creek-designs
 
Benches from Southern Home Inc.

Benches from Southern Home Inc.

back-yard-charleston-landscaping-tidal-creek-designs-charleston
 

For this project,Tidal Creek Designs was contracted by Charleston-based Natural Tendencies Landscaping to create the design.

Stay tuned for “After” pictures—the installation is planned for Spring 2018!